Screening-ul auditiv neonatal (testarea auzului la nou-născuți)


Ministerul Sănătății a demarat în anul 2016 un program de testare a auzului fiecărui copil care se naște în spitalele din România. Fiecare maternitate, fiecare secție sau compartiment de terapie intensivă dedicată nou-născuților și fiecare centru de diagnostic ORL din țară vor primi un aparat cu ajutorul căruia cadrele medicale pot verifica dacă un bebeluș aude, în baza unui test simplu care durează câteva minute.

De ce este importantă testarea auzului la nou-născuți

Testarea nou-născuților ajută la identificarea timpurie a deficiențelor de auz. Astfel, părinții pot lua măsuri rapid și câștigă timp prețios, dat fiind faptul că primii ani de viață sunt esențiali în formarea memoriei auditive.

Între unul și doi copii la fiecare 1.000 se nasc cu pierdere de auz permanentă în una sau ambele urechi. Această rată crește până la 1/100 în cazul copiilor care au petrecut mai mult de 48 de ore la terapie intensivă.

Este semnificativ faptul că majoritatea acestor copii se nasc în familii fără istoric de pierdere de auz.

Protocolul de testare a auzului la nou-născuți

A. Testarea nou-născuților sănătoși

 1. La naștere

Înainte de externarea din maternitate se face testarea de otoemisiuni acustice automate. În urechea copilului se introduce o cască conectată la aparatul de testare, care emite o serie de sunete de joasă intensitate.

Nu întotdeauna se pot obține rezultate corecte și concludente de la prima testare.

Aceasta nu înseamnă că există probleme de auz permanente ale copilului, ci poate fi cauzată de alți factori – copilul era agitat la testare, exista prea mult zgomot de fundal, copilul avea în ureche lichid sau altceva care cauza un blocaj temporar.

 1. La 28 de zile

Dacă primul test nu este concludent, este necesară refacerea testării. Părinții vor fi chemați să revină în maternități în primele 4 săptămâni după naștere. Procedura este identică celei de mai sus.

Circa 20% dintre nou-născuți vor primi o indicație pentru o nouă testare, a treia, în centrele de audiologie/ORL specializate.

 1. La 3 luni

Nou-născuții care au primit indicație de retestare vor fi evaluați din nou la vârsta de 3 luni în centrele de diagnostic auditiv/ORL din județul de reședință, conform programării stabilite în acest centru. Retestarea se face prin metoda BERA, care implică poziționarea a 3 senzori pe capul bebelușului și pe gât. Pe urechi se pun căști moi prin care va emite o serie de sunete de joasă intensitate.

În urma acestui test va fi stabilit un diagnostic și un plan de acțiune.

E important să știți ca aceste teste nu îi afectează în nici un fel pe cei mici.

B. Testarea nou-născuților internați în secția de terapie intensivă

Nou-născuții care necesită îngrijiri în secțiile sau compartimentele de terapie intensivă vor fi testați auditiv imediat înainte de externare.

Bebelușii care trec testul de auz necesită retestări la 6 luni și la 18 luni, în centrele de audiologie/ORL zonale.

În cazul în care copilul nu a trecut testul, părinții vor primi indicație de retestare, în centrele de diagnostic audiologic/ ORL peste 3-6 luni. Dacă suspiciunea de hipoacuzie a fost infirmată, părinții vor urmări dezvoltarea limbajului și este necesar să efectueze o audiogramă înainte de înscrierea la grădiniță și școală.

Factori de risc ce favorizează apariția deficitului de auz la nou-născuți:

 • Prematuritatea
 • Greutatea la naștere sub 1500 g
 • Hiperbilirubinemia ce necesită exsangvinotransfuzie
 • Ototoxicitatea
 • Hipoxia la naștere
 • Sindroame genetice
 • Malformații craniofaciale
 • Afecțiuni neurologice severe, secundare hipoxiei neonatale severe
 • Administrare de antibioticelor ototoxice în perioada neo-natală
 • Infecții congenitale – mai ales în cadrul sindromului TORCH – și infecții bacteriene ce produc sepsis sever sau meningită
 • Ventilație mecanică prelungită (mai mult de 2 zile)
 • Hipoacuzii genetice în familie
RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv

Registrul Electronic Național de Screening Auditiv este un instrument prin care Ministerul Sănătății ține evidența tuturor copiilor testați auditiv. După ce este testat, copilul este automat înscris în registru, iar datele cu privire la rezultatele testării sunt disponibile cadrelor medicale care au nevoie să le acceseze. Registrul garantează securitatea și confidențialitatea datelor.

Registrul este util atât pentru a putea ajuta părinții și copiii acestora să se prezinte la următoarele testări indicate, cât și pentru colectarea de date statistice necesare îmbunatățirii programului de screening și a programelor de sprijin dedicate copiilor care vor avea nevoie de soluții auditive: proteze auditive sau implant cohlear, implant cu conducție osoasă sau implant electro-acustic.