Copilul meu a fost diagnosticat cu pierdere de auz. Ce mă fac?

Familiile au multe întrebări atunci când află diagnosticul de hipoacuzie pus copilului lor. Încercăm mai jos să răspundem la câteva din aceste întrebări:

Deci copilul meu este surd?

Tipurile și nivelurile de pierdere de auz diferă destul de mult de la un copil la altul. Urmărește audiograma copilului tău și apoi vezi aici nivelurile sunetelor cele mai uzuale (va fi inserată imagine cu audiogramă comentată, rugăm reveniți).

E nevoie de confirmarea diagnosticului?

Este important să urmezi indicațiile medicului; tocmai de aceea e important să fii sigur că diagnosticul este cel corect. Nu trebuie să te simți ciudat sau stânjenit dacă soliciți o a doua părere altui medic sau audiolog.

Dar de ce are copilul meu o pierdere de auz? Noi, părinții, nu avem probleme de auz!

Sunt numeroase motive pentru care un copil se naște cu hipoacuzie sau devine hipoacuzic în copilărie. Într-adevăr, cei mai mulți se nasc în familii cu părinți cu auz normal. Printre cauze se numără factori genetici, complicații la naștere, naștere prematură, infecții ca rubeola în timpul sarcinii sau boli ale copilăriei ca pojarul sau meningita.

Ce înseamnă pierdere de auz neuro-senzorială / conductivă?

Citește aici.

Copilul meu va trebui să poarte proteze auditive?

Audiologul va discuta cu tine în ce condiții este necesară purtarea aparatelor (protezelor) auditive de către copil. Dacă o va considera utilă, audiologul va face un mulaj al urechii externe a copilului pentru a modela olivele (partea care se pune în ureche) iar apoi se va ocupa de reglarea personalizată a aparatelor auditive, după ce le vei achiziționa.

Beneficiul copilului va fi maxim de pe urma protezelor dacă le va purta cât mai mult posibil.

În funcție de pierderea de auz și de nivelul acesteia, s-ar putea ca protezele obișnuite să nu fie de ajuns, iar atunci copilului i se va recomanda un implant cohlear sau un alt dispozitiv.

Cum va comunica copilul meu?

Sunt multe feluri în care un copil hipoacuzic poate comunica. Unii folosesc limbajul obișnuit, alții pe cel al semnelor iar alții, destul de mulți, o combinație a celor două. Decizia în familia voastră nu trebuie luată acum. Sunt destui cei care vă pot sfătui competent în acest sens.

Important este să comunicați cu copilul cât mai mult, pentru că nevoia de comunicare crește, în mod poate paradoxal, în cazul copiilor deficienți de auz. Când îi vorbești copilului, stai la nivelul lui și în fața lui și folosește mimica feței.

Dar nu cunosc oameni cu deficiențe de auz. Cum se va descurca oare copilul meu atunci când va fi mare?

Cei mai mulți părinți de copii hipoacuzici nu au asemenea afecțiune și deci nici experiență individuală sau în comunitățile de hipoacuzici. E important să știi că copiii cu pierdere de auz merg la școală, practică sporturile, înoată, merg la facultate sau la muncă. În funcție de nivelul de recuperare auditiv-verbală, viața unui hipoacuzic poate fi foarte apropiată de a unei persoane cu auz normal.

Unde va învăța copilul meu?

În funcție de pierderea de auz și de recuperarea acesteia, copiii hipoacuzici pot merge la școlile de masă, cu sau fără un însoțitor special, iar alții merg la școlile speciale. E important pentru copilul tău să meargă la acea școală care îi poate servi cel mai bine și mai realist nevoilor personale.

Cine mă poate sfătui ce să fac mai departe și cum pot afla ce drepturi am, ca părinte de copil cu hipoacuzie?

Medicii și audiologii de la spitalul unde a fost pus diagnosticul vor continua să vă ofere sprijinul lor.

De asemenea, contați pe sprijinul lucrătorilor de la direcțiile locale de Asistență Socială și Protecția Copilului (se află în subordinea Primăriilor sau Consiliilor Județene). Toți aceștia vor putea oferi răspunsuri, un plan de acțiune și unul de reabilitare. Dacă va fi nevoie, vă vor ghida inclusiv pentru încadrarea copilului într-un grad de handicap.

O parte din aceste informații vi le pot oferi și asociațiile de pacienți.

Am avut un șoc când medicul mi-a spus că copilul meu are o deficiență de auz. Cum se simt oare alți părinți?

Dacă dorești să stai de vorbă cu un părinte aflat în situația ta, contactează una din asociațiile de sprijin.